Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Βυρώνεια


Μοναχικά, παραπονεμένα σπίτια φυτρώνουν εδώ κι εκεί,
τ' απομεινάρια μιας ολόκληρης ζωής.
Σαν άγρυπνοι στέκονται φρουροί
χωρίς καμιά ξεδιάντροπη τάση φυγής.

Λες και είναι βιβλίο η Βυρώνεια που σε κάνει να βυθίζεσαι στις
σελίδες του με μανία.

Η Βυρώνεια , ανήκει στον δήμο ΣΙΝΤΙΚΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Βυρώνεια”. Έδρα του δήμου είναι το Σιδηρόκαστρο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Βυρώνεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βυρωνείας, του πρώην Δήμου ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Η Βυρώνεια έχει υψόμετρο 9 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 41,2600448649 και γεωγραφικό μήκος 23,2516501648. 



Επίσημη Ονομασία: η Βυρώνεια
Τοπ. ή Δημ. Κοινότητα: Τοπική Κοινότητα Βυρωνείας
Υψόμετρο: 9
Έδρα Δήμου: Σιδηρόκαστρο
Κωδικός Οικισμού: 1207050301
Γεωγραφικό Μήκος/ Πλάτος: 41.26541, 23.25247 N 41°15′55″ E 23°15′09″
Γεωγ. Διαμέρισμα: Μακεδονία

Η κοινότητα Βυρωνείας, που είχε πληθυσμό 1.127 κατοίκων κατά την απογραφή του 2001, περιλαμβάνει την Βυρώνεια (905 κάτοικοι), την Άνω Βυρώνεια (75 κάτοικοι) και το Ομαλό (147 κάτοικοι).
Ενώ στην τελευταία απογραφή είχε 762 κατοίκους 




Δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό υπάρχει το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας (το δεύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά το αντίστοιχο της Ρόδου), το οποίο στεγάζεται σε παλιές αποθήκες του ΟΣΕ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυρώνειας οργανώνει κάθε Ιούνιο τις πολιτιστικές εκδηλώσεις "ΒΥΡΩΝΕΙΑ".

Στο Χατζή-Μπεϊλίκ βρισκόταν το στρατηγείο του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Εδώ μαζί με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο δέχτηκε την 1 Ιουλίου 1913 την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας για να υπογραφεί η συνθήκη ανακωχής μετά την νίκη της Ελλάδας. Ως θέση του στρατηγείου θεωρείται ο πλάτανος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βυρώνειας. Για το σταθμό του Χατζή Μπελίκ ο Σερραίος συγγραφέας Γιώργος Καφταντζής έχει γράψει ένα ποίημα με τον ίδιο τίτλο. Λέγεται ότι o τόπος πήρε το όνομά του από το λόρδο Βύρωνα (μετά την εγκατάσταση στο Χατζή Μπεϊλίκ των προσφύγων από τον Πόντο το 1922, γίνονταν κάθε χρόνο εκδηλώσεις προς τιμή του λόρδου Βύρωνα τα "Βυρώνεια". Στις 30-8-1924 με το ΦΕΚ Β76/1924,το Χατζή Μπεϊλίκ μετονομάστηκε σε Βυρώνεια).

Ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της Βυρώνειας

Ο Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου της Βυρώνειας  χτίστηκε το 1954 και στη σημερινή του μορφή βρίσκεται από το 2002 όταν έγιναν οι τελευταίες επισκευές και ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση του ναού.
Διαβάστε περισσότερα για τον ναό ΕΔΩ

ΔΟΞΑ Βυρώνειας
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Βυρώνειας λέγετε ΔΟΞΑ Βυρώνειας

Σιδηροδρομικός Σταθμός Βυρώνειας

Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας


Το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας είναι το πρώτο ενυδρείο γλυκού νερού που λειτούργησε στην Ελλάδα, ήδη από το 1998. Στεγάζεται σε πρώην αποθήκες του ΟΣΕ και στόχο έχει την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά το περιβάλλον και την προστασία του. Στη μεγάλη αίθουσα με τα ενυδρεία φιλοξενεί περίπου 27 είδη της ιχθυοπανίδας της περιοχής (γουλιανός, γριβάδι, χέλι) ενώ σε άλλη αίθουσα οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικό βίντεο.



Δημοτικό Βυρώνειας

Γυμνάσιο - Λύκειο Βυρώνειας

Η γέφυρα του Στρυμόνα στο χωριό Βυρώνεια χωράει ένα μόνο αυτοκίνητο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου