Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ιαματικά Λουτρά Αγκίστρου

1
Τα λουτρά του Αγκίστρου βρίσκονται στο ακριτικό χωριό Άγκιστρο, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο νομό Σερρών. Ο συνδυασμός του παλαιού λουτρού με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποτελεί ένα πολιτισμικό μνημείο για τις Σέρρες αλλά και ένας τόπος χαλαρώσης για τους επισκέπτες.
1
Οι ιαματικές πηγές στην περιοχή ήταν γνωστές από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια. Απόδειξη αποτελεί το πέτρινο βυζαντινό χαμάμ που χρονολογείται περί το 950 με 1100 μ.Χ. 

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν το χαμάμ για προσωπική τους χρήση. Πρόκειται για ένα ενιαίο χώρο που πραγματοποιείται παράλληλη χρήση ιαματικής λούσης και εφίδρωσης.

Έχει ορθογώνιο σχήμα, με τετράγωνο βαθύ λουτήρα στο κεντρικό του τμήμα και ημισφαίριο. Στις στενές πλευρές του ορθογωνίου υπάρχουν ημικυλινδρικές καμάρες που διαμορφώνουν βατούς χώρους με έδρανο (απέναντι από την είσοδο). 

Απομεινάρια και ίχνη από αυλακώσεις στο έδρανο και στο διάδρομο μαρτυρούν ότι οι τεχνίτες της εποχής γνώριζαν καλά τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Η πρώην κοινότητα Αγκίστρου δημιούργησε γύρω από το βυζαντινό χαμάμ εγκαταστάσεις σύγχρονου κέντρου λουτροθεραπείας, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. 

Τα ιαματικά νερά Αγκίστρου χαρακτηρίζονται ως υπέρθερμα (41 οC), ολιγομεταλλικά και υποτονικά. Ενδείκνυνται κυρίως για ρευματικές και αρθριτικές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου