Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου

1
Τα λουτρά Σιδηροκάστρου βρίσκονται βόρεια της πόλης του Σιδηροκάστρου 20 χλμ από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Σερρών. Ακριβώς δίπλα από την θερμοπηγή είναι χτισμένη η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών που συμμετέχει σε πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού. Το τοπίοσυμπληρώνουν η βουνοπλαγιά Μπέλλες και ο ποταμός Στρυμόνας.


Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου ήταν γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια. Επί τουρκοκρατίας ήταν εν χρήσει, γεγονός που αποδεικνύεται από αναφορές του περιηγητή Εβλιά Τσελεμπί, που πέρασε από εκεί το 1667. Ακόμα, το 1886 οι πηγές αναφέρονται στο «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ», του Νικολάου Σχοινά. Από το 1929 έως το 1982 λειτούργησαν από την εταιρεία Μπουκουβάλα, ενώ το 1983 παραχωρήθηκαν στο Δήμο Σιδηροκάστρου για 50 χρόνια. Τέλος, το 1989  έγινε η σύσταση της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Σιδηροκάστρου, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.



Η επιχείρηση αυτή σε όλη τη διάρκεια της δράσης της υλοποίησε προγράμματα ολικής ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, και βελτίωσης των υπηρεσιών, ενώ ακόμα δημιούργησε νέα τμήματα θεραπείας και αναζωογόνησης. 



Πιο συγκεκριμένα, προώθησε και υλοποίησε (κατά το 80%) τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων (δυναμικότητας 200 κλινών), καθώς και ενός νέου σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου. Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει: το παλαιό χαμάμ που ανακαινίσθηκε, τρεις πισίνες τύπου spa form με υδρομασάζ και αερομασάζ, 15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες υδρομασάζ, καθώς και ιατρείο.



Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το τμήμα μασάζ (χαλαρωτικά μασάζ σώματος και προσώπου), αρωματοθεραπεία, φρουτοθεραπεία λασποθεραπεία και scentao με ηφαιστιογενείς πέτρες. Τέλος, υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι υποδοχής και εστίασης, αναψυκτήριο, αποδυτήρια, και οι υγροί και λοιποί δευτερέυοντες χώροι.

1Τα ιαματικά νερά του Σιδηροκάστρου χαρακτηρίζονται ως υπέρθερμα, μεταλλικά και υποτονικά με θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 33 με 50 οC. Ενδείκνυνται για ρευματικές, (σπόνδυλο-)αρθριτικέςπαθήσεις, δισκοπάθειες, μυαλγίες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες καθώς και γυναικολογικές παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου