Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Προμαχώνας

ΟικισμοίΠρομαχώνας
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |

Ο Προμαχώνας (παλαιότερα Δραγοτίνη) είναι ελληνικό χωριό που βρίσκεται στον Νομό Σερρών, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Υπάρχει εκεί ομώνυμο ελληνοβουλγαρικό τελωνείο. Από εκεί εισέρχεται στην Ελλάδα ο Στρυμόνας ποταμός. Από το χωριό διέρχεται και ο Αυτοκινητόδρομος 25, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες και με το τελωνείο Προμαχώνα ενώ υπάρχει και ο σιδηροδρομικός Σταθμός Προμαχώνα που συνδέει σιδηροδρομικώς το χωριό με τη Θεσσαλονίκη.

Νεολιθικά ευρύματα στην περιοχή του Προμαχώνα  στα σύνορα με την Βουλγαρία βρέθηκαν κατα τις Ελληνοβουλγάρικες ανασκάφες Προμαχώνα - Τοπόλνιτσα. Στα τέλη της έκτης και στις αρχές της πέμπτης χιλιετίας π.Χ. ο οικισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προϊστορία της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η ζωή εκεί διήρκεσε περίπου 400 χρόνια, μεταξύ 5100 και 4700 π.Χ. Οι ανασκαφές στην ελληνική επικράτεια διήρκεσαν από το 1993 έως το 2003. Σε αυτές έλαβε μέρος ελληνοβουλγαρική ομάδα αποτελούμενη από ειδικούς από διάφορους τομείς της επιστήμης. Ένας μοναδικός υπόγειος ναός σκάφτηκε στον τομέα Προμαχών, σκαμμένος σε βάθος 4 μ. Ήταν διώροφο και ο κάτω όροφος, σκαμμένος στο έδαφος, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την κατάθεση θυσιών. Εκεί βρέθηκε μεγάλος αριθμός κόκκινων βουκρανίων (το μπροστινό μέρος των κρανίων ταύρου). Από το ναό προέρχεται μια πλούσια συλλογή από ευρήματα - πήλινα και μαρμάρινα είδωλα, αγγεία διακοσμημένα με πίσσα και κόκκινες και μαύρες διακοσμητικές συνθέσεις, ασκοί, πίντα, τεχνουργήματα από πέτρες και πυριτόλιθο, πήλινα μοντέλα του ναού, βωμούς και ξύλινα μέρη. και μαύρη μπογιά, κατασκευές. Ο οικισμός ήταν κτισμένος με κτίρια μερικώς σκαμμένα στο έδαφος, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό σύνολο. Οι τοίχοι των κτιρίων ήταν κατασκευασμένοι από πασσάλους συνυφασμένους με φράχτη καλυμμένο με πηλό. Οι κατασκευές της στέγης ήταν πιθανώς οριζόντιες και σε ορισμένα σημεία η επίπεδη στέγη είχε πιθανώς ανωδομή καλυμμένη με δίρριχτη στέγη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας επίγειος ναός της τελικής φάσης (ΙΙΙΒ) του οικισμού, μελετημένος σε βουλγαρικό έδαφος, όπου βρέθηκαν τρία μεγάλα είδωλα, τα οποία εφαρμόστηκαν ως ημιανάγλυφα στον δυτικό τοίχο του. Στα ανατολικά, στον τομέα Τοπολνίτσα, εγκαταστάθηκε μια περίφραξη από ογκώδεις ξύλινους πασσάλους, από τους οποίους κρίνουμε ότι ο οικισμός ήταν καλά οχυρωμένος. Η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν στο επίκεντρο της οικονομίας του χωριού. Εκτρέφονταν μικρά κατσίκια και πρόβατα καθώς και βοοειδή. Τα ανοιχτά βάρη για τον αργαλειό και οι σπόνδυλοι για τον άξονα μαρτυρούν την ανεπτυγμένη υφαντική. Τα κανόνια ήταν κατασκευασμένα από πέτρα, πυριτόλιθο, κόκαλο και κέρατο. Έχουν βρεθεί επίσης υπολείμματα από καλάθια και ψάθες.Στο τελευταίο στάδιο της ύπαρξης του οικισμού της Ύστερης Νεολιθικής, εδώ γινόταν επεξεργασία γηγενούς μελιού, όπως αποδεικνύεται από την ανακάλυψη πολλών από τα πρώτα μεταλλουργικά μεταλλουργεία. Σηματοδοτούν την αρχή της μεταλλουργίας γενικότερα.

Τα κεραμικά της ύστερης νεολιθικής είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και πλούσια διακοσμημένα με ζωγραφισμένα στολίδια βαμμένα με μαύρο και σκούρο καφέ χρώμα τύπου Ακροπόταμου και πίσσα με φαρδιές ανοιχτόκόκκινες ρίγες (τύπου Προμαχών)., με πολύχρωμο στολίδι (τύπου Δήμητρα). Η κεραμική της πρώιμης νεολιθικής είναι διακοσμημένη με τον τυπικό για το Στρυμόνα γραμμικό γραφίτη και εγχάρακτη διακόσμηση, που σκιαγραφεί σπειροειδή μοτίβα. 

Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομάζονταν Δραγοτίνη Στα τέλη του 19ου αιώνα, το χωριό ήταν ένα μικρό αγροτικό χωριό, που ανήκε στον καζά Σιδηροκάστρου. Στην Εθνογραφία των Επαρχιών Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878 και αντικατοπτρίζει τα στατιστικά στοιχεία του ανδρικού πληθυσμού από το 1873, το χωριό αναφέρεται ως χωριό με 60 νοικοκυριά με 200 κατοίκους . Σύμφωνα με τις στατιστικές του Vasil Kanchov («Μακεδονία. Εθνογραφία και Στατιστική»), στο χωριό ζούσαν το 1900 110 κάτοικοι. Ο Βούλγαρος μεταφράζει τους χριστιανούς ως Βούλγαρους, ενώ στην πραγματικότητα οι κάτοικοι ήταν κυρίως Έλληνες.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της εξαρχίας Dimitar Mishev («La Macedoine et sa Population Chrétienne») το 1905 υπήρχαν στο χωριό 200 εξαρχικοί. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Βούλγαρος μεταφράζει τους εξαρχικούς ως Βούλγαρους στα πλέσια της προσπάθειας των Βουλγάρων να κατακτήσουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδάφη, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι του χωριού ήταν κυρίως ΕΛΛΗΝΕΣ που έγιναν εξαρχικοί. Ο λόγος ήταν οι καλές σχέσεις του Μητροπολίτη μας με τον Οθωμανικό ζυγό.

Το χωριό απελευθερώθηκε το 1913 από τις Ελληνικές δυνάμεις. Ύστερα από τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Προμαχώνας. Γύρω από το χωριό, επίσης, υπάρχουν τα χωριά Καπνότοπος και Ρούπελ. Το 1928 το χωριό αρίθμησε σε 463 κατοίκους. Πριν τον Β΄ Παγκοσμίο Πολέμο το χωριό αρίθμησε 1.528 κατοίκους, όμως με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το χωριό και οι άλλοι 2 οικισμοί του εκκενώθηκαν. 

Ο Πατήρ Ιωάννης Καλαΐδης, την ημέρα της χειροτονίας του, με την Οικογένειά του!

Οι πρόσφυγες ύστερα από την απελευθέρωση και τον εμφύλιο εγκαταστάθηκαν (από τους άλλους δύο οικισμούς) στον Προμαχώνα και έτσι στο χωριό αριθμούν 245 κάτοικοι. Στην εθνική απογραφή του 1961 το χωριό αρίθμησε 416 κατοίκους.

Ορκωμοσία προέδρου της κοινότητας Πολίτης Κώστας


Χρονολογία19401951196119711981199120012011
Κάτοικοι1.382 (~360)245416459210270252140

Στις 04/01/1920 ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Δραγοτίν, στις 22/12/1927 μετονομάζεται σε Προμαχών, στις 07/06/2010 ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Προμαχώνος και προσαρτάται στο δήμο Σιντικής
Ενώ, επίσης το 1927 το χωριό εμφανίζεται και με την ονομασία Εράσμιον σε χάρτες των Σερρών











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου