Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Καρυδοχώρι

ΟικισμοίΚαρυδοχώρι
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |

Το Καρυδοχώρι είναι ορεινό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με υψόμετρο 640 μέτρα. Απέχει 28 χλμ. ΝΑ.-Ν. από το Σιδηρόκαστρο και 55 χλμ. Β. από τις Σέρρες. Υπάγεται στον δήμο Σιντικής και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 84 κατοίκων.

Η επίσημη ονομασία είναι το Καρυδοχώριον. Παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ.

Εως και το 2010, χρονιά κατά την οποία η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκε στο Δήμο ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ του νομού ΣΕΡΡΩΝ

Γεωγραφικά ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία, έχει υψόμετρο 622 μέτρα, γεωγραφικό μήκος 23.5774110624 και γεωγραφικό πλάτος 41.3099887286.

Το Καρυδοχώρι είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς εξόρυξης στην περιοχή, κτισμένο στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Αθανασίου στην κορυφή του οποίου υπάρχει το ομώνυμο εξωκλήσι Στα ανατολικά του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού φρουρίου το οποίο ξαναχτήστικε στα Βυζαντινά ερείπια. Το φρούριο κατελήφθη και με εντολή του Τσάρου Καλογιάν ανακατασκευάστηκε 1197 - 1207 εξού και η περίφημη επιγραφή που διασώζετε μεχρι σήμερα στην οποία έχει χαραχθεί στο όνομα του δούκα Βρανά στα τέλη του 1204 ή στις αρχές του 1205.

Στον οθωμανικό γενικευμένο φορολογικό κατάλογο του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της επαρχίας Τιμούρ Χισάρ από το 1616-1617, το χωριό σημειώνεται με το όνομα Κίρτσοβο με 131 τζίζια χανέτες (νοικοκυριά).

Μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το χωριό ήταν ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιδηρομεταλλεύματος. Μετά την παρακμή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, ο πληθυσμός ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και τη μικρής κλίμακας γεωργία.

Στην Εθνογραφία των Επαρχιών Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878 και αντικατοπτρίζει τις στατιστικές του ανδρικού πληθυσμού από το 1873, το Καρυδοχώρι καταγράφεται ως χωριό με 176 νοικοκυριά με 580 κατοίκους.

Το Καρυδοχώρι κατελήφθη και να καταστράφηκε από την Έβδομη Μεραρχία Ρίλα τον Οκτώβριο του 1912 κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου. Αλλά το 1913 απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Οι Βούλγαροι πριν οπισθοχωρήσουν κατέστρεψαν το μισό χωριό και μέρος του πληθυσμού του σκοτώθηκε.

Το 1927 το όνομα του χωριού άλλαξε από Κίρτσοβο σε Καρυδοχώριον.

Το 1928 το Καρυδοχώρι είχε μικτό πληθυσμό ντόπιων και προσφύγων - 43 προσφυγικές οικογένειες με 160 άτομα.

"Η διανομή του συσσιτίου ήταν και ένα επιπλέον κίνητρο για την παρουσία στο σχολείο, καθώς όποιος έλειπε έχανε τη μερίδα του και συχνά, αυτό σήμαινε ότι την έχανε και η οικογένειά του.
Το μενού ήταν φτωχό και τις περισσότερες ημέρες το ίδιο. Όταν υπήρχε κάτι διαφορετικό ή κάτι επιπλέον, η μέρα γινόταν ξεχωριστή".
(φωτογραφία: Συμεών Κουτσίδης)

Σήμερα, αν και μικρό σε πληθυσμό και σχετικά απομακρυσμένο, το χωριό έχει καταφέρει να καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μία όμορφη εκδήλωση, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών από Σέρρες, Δράμα, Θεσσαλονίκη κ.α.

Πρόκειται για το Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων που διοργανώνει μ΄ επιτυχία, κάθε αρχές Νοεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αθανάσιος» του χωριού. Μια γιορτή ουσιαστικά «υποδοχής» του χειμώνα και γνωριμίας των ξένων επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα -που δεν είναι και λίγα- συμβάλλοντας έτσι και στην ενίσχυση των τοπικών παραγωγών, που εκθέτουν και πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά και στη γνωριμία ξένων επισκεπτών μ’ αυτήν την όμορφη αλλά απομακρυσμένη περιοχή των Σερρών.


Γεφύρι Λιβαδιών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου